2007. szeptember 28., péntek

Kálmán Imre évforduló

Idén októberben ünnepli a színházi világ az operettjeiről híres világhírű szerző születésének 125. évfordulóját. Tizenöt évesen lett a Zeneakadémia növendéke, Bartók Béla és Kodály Zoltán évfolyamtársaként. Közben jogot is tanult, a Pesti Napló zenei rovatának vezetője, majd 1907-ben Bécsbe költözött, s bécsi operettszerző lett. Az 1930-as évek végén el kellett hagynia az országot: Párizsban, majd Amerikában telepedett le, ahonnan csak a világháború után térhetett vissza. Párizsban halt meg 1953-ban. Aki nem foglalkozott mélyebben a témával, ill. nem ragadja magával az operett színpompás világa - öhm, igen, mint ahogy pl. engem sem - az is ismerheti Kálmán életét az igen szórakoztató Az élet muzsikája című "minden karácsonykor és nagyobb nemzeti ünnepkor leadjuk a tévében" életrajzi filmből.
Leghíresebb művei a Tatárjárás, Az obsitos, a Marica grófnő, A cirkuszhercegnő, Az ördöglovas, a Montmartrei-i ibolya, és persze a Csárdáskirálynő.

Szóval, születésének évfordulója alkalmából több színház is megemlékezést, ill. Kálmán-bemutatót tart. Lássuk csak sorjában:

Update: félidőben a karmesterverseny.

Nincsenek megjegyzések: